skip to Main Content

Älä ui markkinoilla alasti!

Voiko tavallinen ihminen saada parempaa tuottoa osakemarkkinoilla kuin ammattilaiset? Voi! Ja voi kaikilla muillakin markkinoilla. Mutta kuinka suurella panostuksella? 

 

 

Älä ui markkinoilla alasti - Parempaa tuottoa osakemarkkinoilla kuva

 

Joku on saattanut joskus kertoa sinulle pankin tai vakuutusyhtiön tiskiltä koomisen lauseen, joka alkaa seuraavasti: ”tämä on tuottanut pitkällä aikavälillä keskimäärin…” Lauseen hupaisuus perustuu siihen, ettei lause itse asiassa tarkoita mitään. Tai tarkoittaa suunnilleen samaa, kuin jos katsottaisiin pitkällä aikavälillä Suomen lämpötiloja: täällä on ilmatieteenlaitoksen mukaan keskimäärin 4-5 astetta lämmintä vuodessa. Siitä huolimatta kukaan ei kehota käyttämään t-paitaa helmikuussa, ainakaan yleensä.

Kaikki omaisuuslajit ovat syklisiä. Toisinaan hinnat laskevat, toisinaan nousevat. Vaihtelu perustuu kysyntään ja tarjontaan. Kun syklisyyttä oppii ymmärtämään, oppii samalla sen milloin missäkin markkinassa kannattaa olla mukana, ja milloin taas lähteä pois. Vähän sama kuin se että ymmärrät Suomessa ulos mennessäsi, kannattaako laittaa ylle t-paita vai toppatakki. Kun oppii tuntemaan vuodenajat, tietää suunnilleen kumpi. Tähän samaan ajatteluun perustuu maanviljelijän vinkit vaurastumiseen.

 

 

Varaudu markkinasyklien muutoksiin ajoissa

 

Kun sattuu päätymään väärään markkinaan väärään aikaan, ns. t-paita päälle pakkaseen, se syö melkoisesti sekä miestä että rahaa. Montun pohjalla tappion jälkeen harmittaa niin, että päätetään myydä sijoitukset pois. Kuluu hetki, ja sitten kokeillaan uudestaan. Osakkeet ostetaan kalliilla markkinan noustessa ja alas tullessa hävitään jälleen kaikki. Se että markkinaromahduksissa hävitään rahaa, on yksi suuri syy sille, miksi ihmiset eivät uskalla sijoittaa uudelleen, tai miksi he eivät saa tarpeeksi tuottoa sijoituksilleen. Ei tarvitsisi olla kuin puoli sykliä kaikkia muita eri ajassa!

Monesti kuulee puhuttavan, että kun sijoitat tasaisesti rahaa markkinoiden laskiessa, pääset jossain vaiheessa omillesi ja lopulta voitolle, kun hinnat alkavat nousta pohjalta. Tällainen toimii vain, kun kyseessä on kuukausittainen säästäminen esimerkiksi rahastoon 100 eurolla kuussa. Silloin on tilaa lainehtia. Jos rahaa on 100 000 euroa, samaa ei kannata kokeilla. 100 000 euroa kun ei voi sijoittaa ihan koska tahansa. Sen kanssa on jo ymmärrettävä suhdanteita ja pyrittävä sijoittamaan montun pohjalla. Lisäksi on tajuttava tulla jossain vaiheessa pois, mikäli kurssi vain jatkaa tasaisesti nousemistaan. Suurien rahojen kanssa ei riitä, että hinnat korjautuvat vähän. On saavutettava lähtötaso, jotta olisi omillaan. Suurien rahojen kanssa ei siis todellakaan voi kellua markkinoilla suojatta. Jos 100 000 eurosta menettää puolet, on saatava 100% kasvua, että ollaan taas omillaan. Miten siis saat parempaa tuottoa? Suosittelemme välttämäään romahduksia varautumalla niihin etukäteen.

Markkinoiden syklisyyden ymmärtäminen on tärkeää. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, oikein varustautuneena. Kuten kuuluisa ja hyvin pärjännyt Warren Buffet on todennut: ”vasta sitten kun aalto on mennyt, nähdään, kuka oli markkinoilla uimassa alasti.”

 

Back To Top