skip to Main Content

Mikä olet näistä kuudesta eri rahapersoonallisuudesta?

Miten sinä käsittelet rahaa ja suhtaudut talousasioihin?

Meidät voidaan jakaa karkeasti kuuteen erilaiseen rahaan liittyvään persoonallisuuteen. Olemme huomanneet, että alitajunnassa olevien kansioiden perusteella ihmisille syntyy erilaisia rahaan liittyviä persoonallisuuksia. 

Rahapersoonallisuutesi on summa asenteista, peloista ja arvoista, joita sinulla on rahaa ja taloutta kohtaan. Se miltä raha-asiat sinusta tuntuvat, määrittelee millaisia päätöksiä niiden suhteen teet. On tärkeää tuntea ja ymmärtää omaa rahapersoonaansa, sillä niin voi korostaa vahvuuksiaan ja välttyä ongelmilta, joita heikkoudet aiheuttavat. Kun oppii kohtaamaan talousongelmia aiheuttavat asiat, on askeleen lähempänä taloudellista ja tunteellista hyvinvointia.

Katsotaanpa eri rahapersoonallisuuksia.

 

1. Välttelijä

Kuva avunpyynnöstä

Välttelijät eivät yleensä halua edes ajatella omia raha-asioitaan. Kun lasku tulee postiluukusta, välttelijä sujauttaa sen avaamatta laatikkoon niin nopeasti kuin käsi käy. Jos laskun piilottamisessa ja unohtamisessa onnistuu oikein nopeasti, se tuntuu kuin laskua ei olisi tullutkaan.

Monesti välttelijä stressaa talousasioista, laskut ovat myöhässä ja tilanne huononee joka kuukausi. Vaikka hän tietää, että hän tarvitsee apua, hän ei välttämättä uskalla sitä pyytää.

Jos välttelijä jatkaa samalla tavalla pitkän aikaa, lopulta hän menettää luottotietonsa. Paras lääke päästä tästä tilanteesta eroon on ensin laskea paljonko maksamattomia laskuja oikeasti on, paljon tulee rahaa sisään kuukaudessa ja paljonko sitä menee. Jos kuukaudessa menee enemmän rahaa kuin sitä tulee sisään, täytyy manageroida talous ylijäämäiseksi. Jos se ei riitä, niin lisätuloja täytyy jostain saada eli etsiä töitä!

 

2. Tuhlaaja

 

Ostoskeskukset, erilaiset kuvastot, matkailu, muotilehdet ja fyysisen omaisuuden kasvattaminen antavat jännitystä ja mielihyvää tuhlaajalle. Nimensä mukaisesti tuhlaajan tuhlaa rahaa ja mottona on “Tili tuli, tili meni tittirii. Maailman nopein budjetti.”

Tuhlaajan piirteeseen liittyy usein se, että lifestylellä ja toisille näyttämisellä koitetaan pönkittää omaa itsetuntoa. Sen takia tuhlailu on yleistä teini-ikäisten joukossa. Jos vanhemmat maksaa lystin, niin itselle ei välttämättä synny tervettä suhdetta rahaan.

Kun jännitys, mielihyvä ja yhteenkuuluvuuden tunteet saadaan koettua tuhlaamalla rahaa, jossain vaiheessa saatetaan lipsahtaa luoton puolelle. Jos kuitenkin sattuu lipsahtamaan luoton puolelle, saattaa siinä kohtaa tuhlaajan persoonaan liittyä myös välttelijän persoonallisuus. Ei myönnetä tosiasiaa, että talous on alijäämäinen.

Kaikkea rahaa ei voi kuluttaa.

 

3. Munkkipatsas ajattelija kuva

 

Ihmiset, joiden rahapersoonana on munkki, tahtoo monesti hyvää kaikille. Hän pitää itseään henkisesti muita korkeammalla ja on henkisessä kasvussaan niin korkealla, että maallinen omaisuus ja raha ei häntä kiinnosta. Vaatteet ostetaan pääsääntöisesti kirpputorilta ja kierrätetään saasteiden vähentämisen nimissä. Päällisin puolin näyttää, että munkki nauttii elämästään täysin.

Totuus on kuitenkin, että myös munkkien täytyy maksaa vuokra, ruoka ja muut kulut joka kuukausi. Läntisessä maailmassa ei voi välttyä kuluilta. Ne on maksettava ja siihen on löydyttävä rahaa jostain.

Se mikä monesti unohtuu on se, että raha on väline, jolla voi toteuttaa itseään. Kun munkki alkaa vaurastua, hän toteuttaa edelleen itseään ja jakaa vaurauttaan myös muille.

 

4. Pihtaaja

 

Säästäminen on hyvä asia, kun se tehdään oikein. Pihtaaja säästää kuitenkin kaikessa ja kaikkialla. Pienenä äiti on saattanut neuvoa säästämään rahaa uuteen pelikonsoliin tai muuhun arvokkaaseen asiaan, jota on joskus pidetty tärkeänä. Tämä tapa on jäänyt tavaksi niin, että kaikki raha mitä saadaan, laitetaan säästöön. Ulkomaanmatkat ei pihtaajaa kiinnosta. Nehän ovat kalliita ja matkabudjetti ylittyy kuitenkin.

Pihtaaja on siitä hyvä persoonallisuus, että hänellä on vaatimattomasta elintasostaan johtuen paljon rahaa tilillä. Siitä ei kuitenkaan ole paljoa iloa, jos sitä ei uskalla käyttää mihinkään. Toinen ongelma on se, että nykyään varallisuus ei ole turvassa pankkitilillä inflaatiolta, kun EU ja Yhdysvallat ovat painaneet historiallisesti ennätysmääriä uutta rahaa viime vuodet. Osa rahoista pitäisi oppia myös sijoittamaan

 

5. Peluri

 

Peluri on ymmärtänyt, että raha saadaan tekemään lisää rahaa sijoittamalla. Se, mikä on saattanut jäädä ymmärtämättä on ymmärtää sijoittamisen fundamentit. Peluri sijoitttaa tai pelaa uhkapelejä samalla tavalla. Laitetaan rahaa peliin ja toivotaan parasta. varsinaisella tuotolla on vähemmän merkitystä kuin sillä, oliko peli jännittävää ja viihdyttävää.

Jos peluri tykkää jostain urheilulajista, hän nauttii lyödä vetoa joukkueiden puolesta ja koittaa käyttää älyään määritellessään, millä tuloksilla ei ottelut päättyvät tai missä järjestyksessä hevoset tulevat milläkin kertaa maaliin. Sijoitusmaailmassa taitavat pelurit saattavat koittaa varallisuudellaan heiluttaa markkinoita miettimättä sen kummemmin seurauksista yhteiskunnalle.

 

6. Sijoittaja

 

Sijoittajat ymmärtävät rahan luonteen ja rahan taloudellisen merkityksen. Parhaimmillaan sijoittajat käyttävät sijoitustoimintansa pääomavirtoja kasvaviin yrityksiin, jotta yritystoiminta saadaan käyntiin ja ihmisille palkat maksettua, kun yrityksen kassavirta ei vielä sitä muuten kestäisi.

Sijoittaja suojaa omaisuuttaan etukäteen markkinoiden heilahteluilta. Hän pyrkii kasvattamaan varallisuuttaan pikkuhiljaa pitämättä itsestään välttämättä suurempaa meteliä. Varsinainen sijoittaminen on lähes yhtä tylsää kuin katsoisi ruohon kasvavan. Tästä syystä sijoittaja täyttää elämänsä osa-alueita harrastuksilla ja täyttymyksellisellä työllä. Jos sijoittajalla esiintyy myös esimerkiksi pihtaajan persoonallisuutta, tilanne saattaa olla toinen. Kyllä sitä rahaa pitää jonkin verran myös kuluttaa, että elämä pysyy mielenkiintoisena.

Mikä näistä persoonallisuuksista kuvaa sinua eniten?

Mitä voisit oppia muilta persoonallisuuksilta, jotta sinulla olisi varmempi tunne omasta tulevaisuudestasi?

Back To Top