Miksi tulokset eivät muutu tietoa lisäämällä tai itsekurin avulla?

Pohditaanpa aluksi, mistä tulokset syntyvät ja miksi tuloksemme eivät muutu tietoa lisäämällä, uusia taitoja oppimalla tai itsekurin avulla. Tällä tavoin tuloksia saadaan muuttumaan korkeintaan hetkellisesti. Oman talouden hallinnointi on enemmän käyttäytymis– kuin taloustiedettä – ja enemmän tunne– kuin järkipeliä.

Mistä tulokset syntyvät?

Tulokset ovat aina peräisin tekemisestä. Tekemisen laatu puolestaan riippuu käytössäsi olevista voimavaroista. Mitä tiedät ja osaat? Miten hyvin olet keskittynyt? Miten hyvin olet levännyt ja ravinnut itsesi? Millaisia työkaluja sinulla on käytössäsi?

Tunne puolestaan määrittelee sen, kuinka paljon käytössäsi olevista voimavaroista pystyt ja haluat ottaa käyttöön, kun teet jotakin. Tunteet syntyvät ajatuksista ja uskomuksista. Ajatukset ja uskomukset muodostavat sen ohjelman, joka pyörittää arkeamme. Jos ajatuksemme synnyttävät tuloksen kannalta haitallisia tunteita, emme saa hyödynnettyä tehokkaasti voimavarojamme eli potentiaaliamme. Tekemisen taso ei silloin riitä siihen, että saavuttaisimme toivomamme tuloksen. Jos pelkkä ”miten” riittäisi, olisimme kaikki hoikkia, menestyneitä ja onnellisia. Jos ajatukset ja tunteet eivät ole tekemisen tukena ja sen kanssa samassa linjassa, ei mikään uusi tieto, taito tai kurssi auta.

Jos pelkkä ”miten” riittäisi, olisimme kaikki hoikkia, menestyneitä ja onnellisia.

Tunteiden vaikutus tuloksiin

Harvemmin kyse on siitä, että ihmiset eivät tietäisi, mitä heidän pitäisi tehdä. Ongelma on useammin se, että ihmiset tekevät niin, kuin heistä tuntuu. Jokainen tietää, miten painoa pudotetaan. Syödään vähemmän ja liikutaan enemmän. Luultavasti ylipainoinen itse tietää, että hänen pitäisi pudottaa painoa ja senkin, miksi se olisi terveydellisistä syistä järkevää, mutta kun kassajonossa tekee mieli suklaata.

Terveyssaarna ei muuta tilannetta niin kauan, kun suklaa tuntuu tärkeämmältä kuin paino ja terveys. Terveellistä ja tarkkaa ruokavaliota itsekurin avulla noudattamalla saadaan hetkellisiä tuloksia. Mutta niin kauan, kun tunnetta ei ole saatu muutettua, ollaan heikoilla jäillä. Väsymys, pettymys tai jokin muu voi milloin tahansa laukaista tunteen haluta suklaata. Ja sitten mennään.

Tästä syystä itsekurilla väkisin tekeminen ei tunnu toimivan. Oman talouden hoitaminen on koko elämän mittainen projekti, niin kuin terveys ja parisuhdekin. Millaisen tunteen sinussa herättää, että ne pitäisi itsekurilla vaikka väkisin pakottamalla hoitaa kuntoon? Tukeeko vai lamauttaako tunne tekemistä? Saadaanko voimavarasi tehokkaaseen käyttöön?

Jos tunne saadaan muutettua, tulokset muuttuvat automaattisesti.

Mitä jos automaattiohjauksella ajautuisit puolivahingossa tekemään tulosten kannata hyödyllisiä asioita?

Mitä jos painonpudottajalle lipsahduksen hetkellä iskisikin aivan valtava salaatin himo?

Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua..?

Miten omaa tunnetta sitten oikein saa muutettua?

Hyvä kysymys! Käsittelemme asiaa tarkemmin muun muassa Varapuun Vastaisku TalousHuolille -verkkovalmennuksessa!

Verkkovalmennus koostuu kahdeksasta osiosta, joissa käsitellään omaa henkilökohtaista taloutta sekä siihen liittyviä uskomuksia ja ohjelmointia. Uusi osio ilmestyy nähtäväksesi kerran viikossa.

Lue lisää Varapuun Vastaisku TalousHuolille -verkkovalmennuksesta ja ilmoittaudu mukaan ››

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

P.S. Jos haluat oppia miten saat muutettua ohjelmointiasi, osallistu Varapuun Vastaisku TalousHuolille -verkkovalmennukseen! Tutustu ja ilmoittaudu mukaan ››

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Säästäminen on hanurista!