skip to Main Content
Mitä Tunnet, Kun Käytät Rahaa? Se Paljastaa Tulevaisuutesi

Mitä tunnet, kun käytät rahaa? Se paljastaa tulevaisuutesi

Kokemasi tunteet paljastavat sinusta paljon. Mitä varmempi olo sinulla on johonkin tiettyyn asiaan, yleensä sen parempia tuloksia saat siinä aiheessa. Sama pätee myös rahaan.

 

Mita tunnet, kun kaytat rahaa - Se paljastaa tulevaisuutesi (1)

 

Mikä oli lempiaineesi koulussa? Miltä sen opiskelu sinusta tuntui?

Entä mikä aine koulussa oli arkkivihollisesi? Miltä sen opiskelu tuntui?

Kummasta näistä sait parempia tuloksia?

Tässä vaiheessa varmaan ei tule yllätyksenä, että suurin osa ihmisistä saa koulussa parhaita tuloksia niistä aineista, joiden opiskelu kiinnosti eniten. Se mikä voi tulla yllätyksenä on se, että sinulla on valta vaikuttaa omiin tunteisiin ja tuloksiin.

Kun puhutaan rahasta ja niihin liittyvistä tunteista, meidän on ensin määriteltävä, mihin rahaa voi käyttää. Joten…

 

9 asiaa, johon rahaa voi käyttää:

 

  1. Ostaminen (Huvi: matkustelu, alennusmyynnit, turhakkeet)
  2. Ostaminen (Hifistely: superfoodit, viimeisimmät vempaimet, autot, merkkivaatteet)
  3. Ostaminen (Tarve: ulkovaatteet, pakolliset tavarat)
  4. Kiinteät kulut (sähkö, vesi, vuokra, lainat, terveys, vakuutukset)
  5. Opiskelu
  6. Säästäminen (pankkitilille, omaan asuntoon, vakaaseen rahastoon, käteisenä, kesämökki)
  7. Sijoittaminen
  8. Uhkapelit
  9. Hyväntekeväisyys / lahjat

 

Mitkä ylläolevista tavoista tuntuu tällä hetkellä parhailta sinulle? Oletko hifistelijä tai säästäjä? Vai vähän molempia?

Onko listalla jotain, minkä ajatteleminenkin suorastaan tuntuu pahalta?

Tässä vaiheessa harjoitusta moni miettii miksi puhumme tunteista. Syy on se, että toisin kuin yleensä luullaan, meidän käyttäytyminen rahan kanssa on pitkälti omien uskomustemme ja tapojemme syytä. Voimme perustella käyttäytymistä järjellä, mutta kehittyäksemme, meidän on ymmärrettävä myös tunnepuolta.

Nyt kun tiedämme, mitkä asiat sinusta tuntuvat hyvältä ja mitkä pahalta, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen (joka käydään myös tarkemmin läpi kirjassa Tunne Taloutesi – Rahankäytön salaisuus, jota sinun ei haluta tietävän)…

 

Mikä 3 tavasta käyttää rahaa kuvaa sinua eniten?

 

Köyhä malli

Köyhä malli käyttää rahaa on se, että fokus rahankäytössä on ostaminen ja kuluttaminen. Ääriesimerkki on se, kun ostetaan asioita, joita ei tarvita, että voidaan näyttää ihmisille, joita ei tunneta (esim. naapureille), että kivasti menee.

Tässä mallissa ei synny mitään pysyvää varallisuutta eikä rahaa saada tekemään töitä meidän puolesta. Tässä mallissa ei ole mitään väärää, mutta tällä mallilla tienatut rahat vain katoavat kuukaudesta toiseen.

 

Keskiluokkainen malli

Toisin kuin köyhässä mallissa, keskiluokkaisessa mallissa fokus rahankäytössä on säästäminen. Säästetään autoon, asuntoon, kesämökkiin ja kun rahaa jää yli niin ostetaan kivoja juttuja ja hifistellään.

Varallisuutta syntyy, mutta kerrytettyä varallisuutta ei saada töihin meidän puolesta. Tässä mallissa on se huono puoli, että kerätty varallisuus aiheuttaa ylläpitokustannuksia ja kun työnteko loppuu, juoksevat kulut jatkuvat edelleen.

 

Vauras malli

Vauras mali käyttää rahaa on siitä erilainen, että fokus rahankäytössä on opiskelu ja sijoittaminen. Rahaa käytetään myös elämiseen ja säästämiseen, mutta rahaa myös sijoitetaan, jotta myöhemmin voidaan nauttia työstä riippumattomista tuloista.

Kerrytetty varallisuus laitetaan töihin ja jossain vaiheessa sijoituksista tulee niin paljon rahaa, että voidaan jäädä aiemmin eläkkeelle tai rikkaampana. Usein nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole pitkään eläkkeellä, koska kun omat perustarpeet on tyydytetty, syntyy halu toteuttaa omat unelmat ja jakaa muille.

 

Hyvät ja Huonot uutiset

 

Hyvät uutiset on se, että tällä hetkellä sillä ei ole mitään merkitystä paljonko tililläsi on rahaa tai paljonko olet velkaa.

Huonot uutiset on se, että jos haluat vauraan mallin tuloksia, todennäköisesti sinun on muutettava asenteitasi ja tapojasi.

Kokemuksemme mukaan hyvin tienaava keski-ikäinen pankinjohtaja voi elää köyhän tai keskiluokkaisen mallin mukaan ja huonotuloinen opiskelijakin voi elää vauraan mallin mukaan. Voi olla, että opiskelijalla ei mene rahaa kuukausittain vielä kovin paljoa sijoituksiin, mutta se mikä antaa tasaiset lähtökohdat on opiskelu.

Taitavaksi rahan käyttäjäksi ja sijoittajaksi ei tulla hetkessä, mutta kuka tahansa pystyy siihen. Ensin on rakennattava vain hyvä perusta, mistä ponnistaa.

Jos haluat pysyä aiheesta ajantasalla, tilaa sivun vieressä olevasta napista Varapuun uutiskirjeet ja blogit sähköpostiisi. Lähetämme lähes viikoittain mielenkiintoista luettavaa ja vaurautta tukevia ajatuksia sähköpostiisi, jotta nämä asiat ei jää arjen jalkoihin vaan nousevat mieleesi tasaisin väliajoin.

Jos haluat ottaa jo isomman askeleen oman taloutesi kohottamiseksi, tilaa Mikko Sjögrenin kirjoittama Tunne Taloutesi – Rahankäytön salaisuus, jota sinun ei haluta tietävän. Se on vain 29€ (sis. alv ja postikulut), mutta maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Tuottoisaa loppuviikkoa!

 

Tunne-taloutesi-kirja-kansi400x400

 

Back To Top