Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Jos pitäisi neuvoa jotakuta siinä, kuinka lähteä liikkeelle asuntosijoittajana, niin kehottaisin aluksi tekemään kolme asiaa.

1. Tee kotiläksyt huolella

Ihan ensimmäiseksi kehotan tekemään kotiläksyt huolella. Etsi alue, johon haluat perehtyä. Kerrytä osaamistasi: mikä on paikan hintataso ja vuokra-taso, kuinka hyvin yksiöt ja kaksiot siellä liikkuvat? Saako niitä hyvin vuokrattua, ovatko ne 12 kuukautta vuodesta vuokrattuina, missä ihmiset haluavat asua, onko lähistöllä kauppoja, oppilaitoksia tai työpaikkoja ja niin edelleen? Sen jälkeen hanki taloyhtiötuntemusta, jotta opit varomaan miinoja. Perehtyminen maksaa itsensä takaisin. Kun olet tutkinut markkinaa riittävästi, pitäisi vuokratuoton laskeminen olla luonnollinen prosessi. Kaikille se ei kuitenkaan ole.

2. Varmista rahoitus

Kohteen ostaminen on huomattavasti helpompaa, kun rahoitus on valmiina. Käy pankissa, minkä jälkeen tiedät, onko sinulla toimintaedellytyksiä. Sanoisin, että on tärkeää löytää pankkivirkailija, joka ymmärtää jotain asuntosijoittamisesta. Voi olla, että se on omasta mielestäsi ja jonkun muunkin mielestä hyvä juttu, mutta ei auta, jos pankkivirkailija on sitä mieltä, ettei lainaa saa. Silloin sitä pitää hakea jostain muualta. Oman talouden pitää myös olla kunnossa. Kyse on ylijäämäisestä taloudesta ja ylijäämän sijoittamisesta eteenpäin. Tyhjätaskuna ei kannata lähteä asuntosijoittajaksi. Vähän pitää olla pääomaa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, kuin ihmiset yleensä luulevat. Kun olet saanut prosessin käyntiin, voi käydä niin kuin meille, ettei mene kuin puolitoista vuotta ja asuntoja on jo parikymmentä. Tai voi käydä niin kuin asiakkaillemme, että siihen menee vähän useampi vuosi. Pyörä pitää saada pyörimään. Alussa kynnys on todella korkea. Olen huomannut sen itsekin.

Hikipään Ilkalla meni useampi vuosi markkinan tutkimiseen. Hän etsi ensimmäisen asuntoni, teki siitä valtuuttamanani tarjouksen ja auttoi kaupanteossa. Kyseessä oli pieni yksiö Kalliosta, 57 000 euroa silloiselta hinnaltaan. Asunnolle päästyäni kävi mielessä, että mitähän sitä tuli oikein tehtyä. 18 m2! Olisihan sitä voinut kotonakin mennä komeroon. Siitä kaikki alkoi.

Sitä mukaa kun tietotaitoa karttuu, myös ostokynnys madaltuu. Se on luonnollista. Kynnyksen kuuluukin olla alussa iso, ettei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Jos teet ”osta harkiten ja vuokraa huolellisesti” -kohdan kunnolla, vaurastuminen kyllä tulee aikanaan. Tässäkään lajissa ei ole oikotietä, pikarikastuminen ei onnistu. Se vaatii vuosien huolellisen työn.

3. Mieti exit etukäteen

Ostimme kerran kahdeksan huoneistoa samasta taloyhtiöstä. Se ei välttämättä ole hirveän hyvä juttu, jos kaikkiin kahdeksaan huoneistoon tulee putkiremontti yhtä aikaa. Myimme asunnoista samantien kaksi pois. Niille oli mietitty ulospääsy. Ulospääsy voi siis olla paloiteltukin. Ei tarvitse laittaa kaikkea kerralla lihoiksi. Salkussa täytyy olla tietynlainen kierto. Olen sitä mieltä, että ulospääsyn pitäisi olla kohdekohtainen eikä omaisuuslajikohtainen. Tärkeintä kuitenkin on miettiä exit valmiiksi.

Seuraavassa julkaisussamme käymme läpi asuntosijoittamiseen liittyviä riskejä. Varmista, että kuulet uudesta blogijulkaisustamme ensimmäisten joukossa ja liity uutiskirjelistallemme sivun oikeasta reunasta!

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

Tutustu myös aiempiin blogiteksteihimme!

Asuntosijoitusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota minimissään näihin neljään asiaan:

  1. Asunnon sijainnin on oltava oikea.
  2. Asunnon pitää olla oikeanlainen.
  3. Matematiikan pitää toimia.
  4. Taloyhtiön kunto pitää muistaa huomioida.
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Asuntosijoittamisen riskit – varaudu ainakin näihin!