skip to Main Content
Miten Opettaa Lapselle Rahankäyttöä?

Miten opettaa lapselle rahankäyttöä?

Viime vuonna alle 18-vuotiailta suomalaisilta karhuttiin 660 000 €.  Jotta tämä ei kävisi omalle lapselle, kannattaa antaa muutamia neuvoja matkaan.

 

Miten opettaa lapselle rahankäyttöä blog kuva

 

Yle uutisoi eilen, että tällä hetkellä Suomessa on tuhat lasta ulosotossa. Ongelma on jo sen verran iso, että sitä on vaikea enää sivuuttaa. Nimittäin suurin ongelma, mikä suomalaisilla on rahaan liittyen, on että rahasta ei puhuta – tai jos puhutaan niin lähinnä sen puutteesta.

Kun rahasta ei juurikaan puhuta, lapset ja nuoret joutuvat arvaamaan, mitä rahan kanssa tehdään. Arvauksen tukena käytetään niitä malleja, joihin liittyy vahvoja tunteita. Yleensä se on se, että silloin kannattaa ostaa, kun halvalla saa. Länsimainen kulutuskulttuuri, pikavippimainokset, alemainokset ja muut mainokset, joita nykyään tyrkytetään meille jopa omasta taskustamme ovat omiaan tuomaan kortensa tähän kekoon.

 

Pidetään omat lapsemme turvassa

Lasten kasvamista ja kehittymistä on hienoa katsoa. Jossain vaiheessa lapset kasvavat omavaraisiksi ja lähtevät pois kotoa. Ennen kuin he lähtevät, heillä olisi hyvä olla joku järkevä käsitys rahankäytöstä.

Jos itsellä on rajoittavia uskomuksia ja rahasta lähinnä huonoa sanottavaa, on suuri riski että se myös periytyy omalle lapselle. Paras tapa tunnistaa, mitä ohjelmointia lapselle on tupsahtanut tähän mennessä on kysyä häneltä.

Voit kysyä esimerkiksi näin: “Hei Jenni, oot varmaan huomannut että meidänkin perheessä rahaa käytetään päivittäin? Kiinnostaisiko sua ymmärtää rahaa hiukan paremmin?”

Mitään tietoa ei voida opettaa ennen kuin “kanavat on auki”. Nyt pikku-Jennin antennit on viritetty rahan taajudelle ja keskustelu on auki. Seuraavaksi voit kysyä vaikkapa: “Kun sullakin on jo jonkin verran elämää takana niin mitä oikein ajattelet rahasta?”

Tämän jälkeen lasta kannattaa kunnella. Saatat vaikka oppia jotain.

10€ - - 100€ Miten opettaa lapselle rahankäyttöä blog kuva

Lapselle 100 euron viikkorahat?

Moni tietää, että viikkoraha on lasten keskuudessa iso juttu, ja sitä välillä vertaillaan välitunnilla kavereiden kanssa. Tämä johtaa usein myös lapsen ja vanhemman väliseen keskusteluun, jossa viikkorahan määrää pyritään yleensä nostamaan.

Siinä vaiheessa, kun oma lapsesi tulee kotiin ja sanoo, että naapurin Matti saa 12 euroa viikkorahaa ja hän saa vain 10, niin jotain täytyisi tehdä. Tätä kutsutaan joka kodin YT-neuvotteluksi.

Kun lapsi tulee kysymään viikkorahan korotusta, voit vetää hihastasi erään mainion ässän. Lapselle voi opettaa rahankäyttöä hieman yksinkertaistetulla tavalla keskustelun yhteydessä. Voit sanoa lapsellesi seuraavaa:

Saat viikkorahaa kioskille tuhlattavaksi edelleen 10 euroa. Sitä ennen sijoitamme kuitenkin nimissäsi toiset 10 euroa. Sen lisäksi olemme keränneet sinulle säästötiliä 10 euroa viikossa, jonka voit kyllä tästä lähin sinäkin tehdä laittamalla 10 euroa säästöpossuun, jotta se pysyy tallessa. Hoidamme myös joka viikko kiinteät kulusi noin 55 euroa, ja kouluttamiseesi menee noin 10 euroa. Ja koska olemme näin hyväosaisia, lahjoitamme nimissäsi myös 5 euroa hyväntekeväisyyteen. Yhteenlaskettu viikkorahasi onkin siis oikeasti 100 euroa, josta saat käyttää 10 euroa itse ihan minne haluat.

100 euron viikkorahalla lapsi on varmasti välitunnin kingi, vaikkei taskusta löytyvä euromäärä olekaan muuttunut. Sen sijaan pään sisäisessä ajatusmaailmassa saattaa tapahtua muutoksia, ja mukaan on voinut tarttua hieman arvokasta oppia. Sen jälkeen on naapurin Matin vanhemmilla hieman selitettelemistä.

 

Jos sekään ei riitä?

Jos lapsesi ei ole vielä vakuuttunut niin siinä vaiheessa kannattaa ottaa paras aseesi käyttöön. Nimittäin totuus. Käykää yhdessä läpi suurinpiirtein, miten teidä taloudessa rahaa käytetään. Paljonko on teidän talouden tulot ja mihin ne tulot kuukauden mittaan menevät.

Opitte molemmat varmasti enemmän taloudesta ja lapsellasi on heti enemmän kosketuspintaa, että miten suurinpiirtein oma taloutta hoidetaan.

Jos haluat oppia lisää oman talouden hallinnasta, kannattaa tilata uutiskrjeemme niin saat uusista blogeista viestin suoraan sähköpostiisi, etkä missaa uusia vinkkejä. Tämän lisäksi kannattaa harkita osallistumista esimerkiksi Vaurastumisen Perusteet -valmennukselle, jossa pääset rakentamaan kivijalan henkilökohtaiselle taloudellesi.

Oikein hyviä keskusteluahetkiä lapsesi kanssa!

Back To Top