Tarkista nämä 2 asiaa ennen sijoitusasunnon ostamista

Asuntosijoitusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota minimissään neljään asiaan. Olemme käyneet blogissamme läpi jo kolme näistä neljästä asuntosijoittamiseen liittyvästä faktasta:

  1. Asunnon sijainnin on oltava oikea
  2. Asunnon pitää olla oikeanlainen
  3. Matematiikan pitää toimia
Tässä blogissa käymme läpi neljännen ja tältä erää viimeisen faktan, joka jää usein huomiotta mutta on äärimmäisen tärkeä osa onnistunutta asuntosijoitustoimintaa.

Asuntosijoittamisen fakta 4: Taloyhtiön ja asunnon kunto pitää muistaa huomioida

Taloyhtiöiden tilat ja kunnot ovat todella erilaisia, joten ne on oleellista huomioida. Vaikka nykyään monet osaavat laskea sijoitusasunnon tuoton, suurin osa sijoitusasunnon ostajista ei huomioi taloyhtiöön tehtäviä remontteja. He miettivät ehkä muutaman tonnin pintaremontteja, joissa lattioihin vaihdetaan laminaatit, seiniä korjataan ja muuta sellaista pientä. Taloyhtiöön tulee kuitenkin huoneiston lisäksi muitakin remontteja pitkällä aikavälillä, ja niiden huomioiminen on äärimmäisen tärkeää

Tarkista tulevat korjaukset

Vuodesta 2010 lähtien asuntoihin on ollut pakko tehdä korjaussuunnitelma. Ensimmäisen muutaman vuoden ajan sitä ei ihan kaikilla asuntoyhtiöillä ollut. Nykyään se löytyy, mikäli vain asunto-osakeyhtiön hallitus tietää velvoitteensa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella asunto-osakeyhtiöllä tulee olla tehtynä lista todennäköisistä tulevista korjauksista vähintään viiden, parhaimmillaan kymmenen vuoden päähän. Nämä korjaukset tulevat vaikuttamaan taloyhtiön osakkaiden maksamiin kustannuksiin.

Siitä on hyvä tehdä pieniä laskelmia. Remontitkin tulee ottaa kuluihin mukaan, koska seuraavan viiden vuoden sisällä voi olla tulossa esimerkiksi julkisivuremontti, ja sen kulut ovat tänä päivänä jo samaa luokkaa kuin putkistosaneerauksissa.

Onko tontti taloyhtiön oma vai onko sillä kaupungin vuokratontti? Vuokratontti saattaa tarkoittaa sitä, että tämän vuosikymmenen aikana monissa taloyhtiöissä hoitovastiketaso nousee tontin vuokrasopimuksen uusiutuessa noin eurolla per asuinneliö per kuukausi. Eli 30 neliön yksiö 30 eurolla kuukaudessa ja 360 eurolla vuodessa, mikä on jo aika merkittävä nousu.

Hyväkuntoinen on eri asia vuokrattaessa ja myytäessä

Hyvä taloyhtiö on yksi tärkeimpiä asioita, mutta myös asunnon pitää olla kunnossa. Se, että asunnosta voidaan sanoa sen olevan vuokra-asuntona hyväkuntoinen, on hieman eri asia kuin hyväkuntoinen asunto asuntoa myytäessä. Käytännössä vuokra-asuntoon tehtävä remontti on monesti paljon kevyempi kuin remontti, joka tehtäisiin asuntoon, johon oltaisiin itse muuttamassa. Asian voisi ilmaista pyöristetysti vaikka näin: 10 litran maalipurkilla ja 20 neliöllä laminaattia tekee jo ihan hyvän remontin vuokra-asuntoon.

Kannattaa pyrkiä siihen, että omistaa asunnon taloyhtiöstä, jossa suurin osa omistajista asuu itse. Se on asia, joka yleensä vaikuttaa asunnon yleisilmeiseen, vuokralaisten viihtyvyyteen ja jopa asunnon eteenpäin myytävyyteen. Jos rakennuksen yhdessäkään asunnossa ei asu omistaja, se näkyy tavalla tai toisella päällepäin. Toisaalta taas viihtyisään asuinympäristöön saa yleensä sellaisen asukkaan, joka arvostaa viihtyisää asuinympäristöä. Hän on yleensä hyvä ja maksukykyinen vuokralainen, jonka riskiprofiilikin on alhainen.

Toivottavasti näistä asuntosijoittamiseen liittyvistä faktoista oli hyötyä sinulle omalla asuntosijoittajaurallasi. Jos haluat oppia lisää asuntosijoittamisesta, tutustu tuleviin Asuntoiltoihimme. Asuntoilta on paras tapa aloittaa asuntosijoittaminen; saat yhden illan aikana tarvitsemasi perustiedon asuntosijoittamisesta!

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

P.S. Jos haluat oppia lisää asuntosijoittamisesta tutustu tuleviin Asuntoiltoihimme täältä ›

Asuntoilta banneri

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miten aloittaa asuntosijoittaminen?