skip to Main Content

Mitä opimme köyhiltä lottovoittajilta

Suomalaisista 70% ilmoittaa pelaavansa lottoa ainakin silloin tällöin. 40% pelaa viikoittain tavoitteena tietenkin saada jättipotti. Mediassa kuullaan usein tarinoita, miten lottovoitto pilasi jonkun elämän. Silti todella moni lottoaa. Ajatuksena tietenkin on se, että niin ei käy minulle.

 

Lottokuponki, lottovoittaja, lotto

Kuvan lähde: mtv.fi

 

Kun katsotaan, mitä vaurastuvat ihmiset tekevät, niin he eivät yleensä lottoa. Todennäköisyydet eivät ole voittajan puolella. Todennäköisyys voittaa jättipotti on 0,0000065 %. Karkeasti tarkoittaa, että joka 15 miljoonas ostamasi lottokuponki poikii päävoiton. 85-vuotiaaksi eläneen ihmisen elämässä ei ole kuitenkaan kuin vajaa 4500 viikkoa. Vaikka ostaisi täyden 20 rivin kupongin joka viikko 16 eurolla, tästä syntyy koko elämän aikana vain 90 000 mahdollisuutta ja koko lystiin uppoaa 70 720 €. Toki voittoja saattaa rapista matkan varrella, jotka pienentävät lystiin uponnutta rahaa, mutta jonkun pussista ne miljoonat silti maksetaan.

“Lotto on vero niille, jotka eivät ymmärrä todennäköisyyksiä.”

 

Mikä siinä sitten viehättää? Ainakin se, että lottoamalla saa jännitystä elämään. Joka viikko voi täyttää uuden kupongin ja jännittää, josko pallot suosisivat häntä tällä kertaa. Silloinkin, kun jättipotti pamahtaa tilille niin sisäisen höpöttäjä huutaa punaisella edelleen vanhaa ohjelmointia. Jos siinä kohtaa ei viimeistään ymmärrä etsiä oman laatikon ulkopuolelta uusia malleja ja tapoja manageroida rahaa, niin ei ole ihme että 80% lottovoittajista ovat huonommassa taloudellisessa tilanteessa 3-4 vuoden kuluessa. Eri ohjelmointitavoista voit lukea täältä.

Vaikka et ikinä voittaisikaan lotossa, siinä tavassa piilee kuitenkin vaara.

Vaarana passivoituminen

 

Yksi ihmisen perushaluista on kokea kasvua. Lapsena halusimme tehdä asiat itse, jotta oppisimme. Sama halu jatkuu myös aikuisena. Jostakin syystä halu kasvaa ja kehittyä saattaa silti matkan varrella vaimentua. Se ei silti tarkoita ettemme haluaisi kokea kasvua. Olimme Tony Robbinsin Unleash The Power Within -valmennuksessa keväällä 2015. Robbins on tutkinut onnellisuutta pitkään ja hän sanoi siellä:

“Happiness that is true and lasting is quite simply this: progress.”

 

Aluksi lottoaminen voi tuntua jännittävältä, mutta jos viikko toisensa jälkeen uskottelee itselleen, joko onnetar suosisi tällä kertaa, saattaa syntyä sellainen uskomus, että menestys ja kasvu riippuvat tuurista. Vaikka siihen uskoisi, siitä huolimatta ylennyksen tai palkankorotuksen saaminen töissä ei riipu tuurista. Se riippuu sinun tuottamasta arvosta.

Jos alkaa uskomaan, että mikään ei muutu ilman tuuria niin töissä ei varmaankaan tule annettua niin hyvää panosta ja silloin ylennys ja palkankorotus on vieläkin kauempana.

 

Mitä jos voitat lotossa?

 

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa?

 

Tämä on hyvä kysymys siitä syystä, että siihen vastaamalla voi selvittää mikä on sinun elämässä oikeasti tärkeää. Esimerkiksi ottamalla 10 minuuttia aikaa tyhjän paperin sinisen kuulakärkikynän kanssa ja kirjoittamalla allekain kaikki mieleen juolahtava asia, tulet yllättymään miten omat tavoitteet saattavat kirkastua. Yleensä pinnallisten vastausten jälkeen löydetään omat todelliset kiinnostuksen kohteet, kun pohtii mitä sitä tekisi, kun raha ei olisikaan esteenä.

Kun lottoajilta kysyää, mitä elämässään haluavat, saadaan erilaisia vastauksia. Yleisimpien pinnallisten vastausten jälkeen saadaan oikeat halut esiin ja ne ovat usein tällasia: Voisi viettää enemmän aikaa perheen kanssa, keskittyisi enemmän johonkin rakkaaseen harrastukseen, pitäisi parempaa huolta terveydestä, alkaisi sijoittamaan, liikkuisi enemmän, tekisi jotain sellaista, mitä tykkää tehdä jne. 

Näiden vastausten jälkeen herää uusi kysymys mieleen. Miksi et tee niitä asioita ennen lottovoittoa jo? Tuskin tarvitset lottovoittoa, että voit pitää parempaa huolta terveydestä tai että pitäisit perheestä parempaa huolta. Ota päivittäin pieniä askeleita oikeaan suuntaan, niin tulet taatusti saavuttamaan tavoitteesi.

Jos haluat ymmärtää rahaa paremmin ja miten vaurastuvat käsittelevät niitä, suosittelemme osallistumaan esimerkiksi Rahailtaan.

 

 

Back To Top