skip to Main Content
Mitä Sinun Tulee Tietää Kassavirtakaaviosta Vaurastuaksesi

Mitä sinun tulee tietää Kassavirtakaaviosta vaurastuaksesi

Vaurastuaksesi sinun on kriittistä tietää, missä asennossa taloutesi on tällä hetkellä. Sitä helpottamaan on olemassa loistava työkalu, Robert Kiyosakin yleistämä Kassavirtakaavio. Sen avulla pystyt helposti tarkastelemaan mitä omassa taloudessasi tapahtuu, ja mitkä valinnat vaurastuttavat tai köyhdyttävät meitä.

Kun tiedät, millaiset tulot, menot vastuut ja varat sinulla on, tiedät sijaintisi kartalla. Vain tietämällä nykyisen sijaintisi, voit rakentaa suunnitelman kohti omaa tavoitettasi.

Aiemmassa kirjoituksessa kävimme läpi kolme erilaista tapaa käyttää rahaa, ne kaikki voidaan havainnoillistaa kassavirtakaavion avulla. Kassavirtakaavio paljastaa yhden seikan, jota vauraat tekevät täysin eri tavalla. Sitä ennen kerron, miten kassavirtakaavio toimii. 

Kassavirtakaavio selitetty yksinkertaisestiKassavirtakaavio Tunne Taloutesi kirjasta kuva

Kaavion yläosassa ovat tulot ja menot. Ne kertovat, paljonko rahaa talouteesi tulee sisään ja paljonko lähtee ulos. Kyseessä on siis kuukausittaisen kassavirtasi muodostama henkilökohtainen tuloksesi. Vaurastumisen kannalta on välttämätöntä, että tulos on positiivinen.

Kaavion alaosassa on tase. Tämä tase-osuus on monelle hankala hahmottaa. Tutummin näitä alakerran kahta osa-aluetta voisi kutsua yhteisellä nimellä omaisuus.

Ihmisiltä jää kuitenkin usein huomaamatta, että varojen ja vastuiden välissä on seinä, joka jakaa omaisuuden kahtia. 

Mikä on varojen ja vastuiden ero?

Jako seinän molemmin puolin toimii sillä periaatteella, että vastuista aiheutuu kuluja, varoista taas tuloja.

Esimerkiksi oma asunto, se jossa itse asuu, sijoitetaan yleensä virheellisesti varojen puolelle. Se on kuitenkin vastuu, sillä se aiheuttaa kuluja. Niitä ovat esimerkiksi sähkölaskut, vastikkeet, remonttikulut ja vuokrat tai lainanlyhennykset, eikä sovi unohtaa sitä kummaa tosiasiaa, että keittiöön tarvitaan joka kevät uudet verhot, toisinaan myös verhoihin uusi keittiö.

Yleisesti jaon voi tehdä niin, että mukavat asiat, eli life style, ovat vastuita. Life styleen voivat kuulua asunnon lisäksi vaikkapa kesämökki, vene, auto ja moottoripyörä – kaikki mukavia, mutta kuluja tuottavia.

Varat eli sijoitukset ovat puolestaan sellaista omaisuutta, joka kasvattaa tuloja. Sijoittaa voi kahdella tapaa:

 1. Kassavirtaan tai
 2. Arvonnousuun

Kassavirralla tarkoitetaan tuloa, jota saa tasaisesti aina uudelleen. Jos sinulla vaikka on kanala josta myyt munia, saat niistä jatkuvaa kassavirtaa. Jos taas kasvatat kanat mahdollisimman suuriksi ja myyt lihoiksi, on kyseessä arvonnousu. Arvonnousun ongelma on, että sen voi hyödyntää vain kerran: samaa kanaa ei voi laittaa lihoiksi kahdesti.

Monet varat ovat kuitenkin sellaisia, että niistä saa sekä kassavirtaa että arvonnousua. Esimerkiksi hyvältä paikalta valittu sijoitusasunto kasvattaa arvoaan, ja vuokrattuna sen vuokratuloista syntyy kuukausittain kassavirtaa. Sijoitusasunnon lisäksi varoja ovat vaikkapa rahastosäästöt, arvopaperimarkkinoilla tai raaka-aineissa olevat sijoitukset ja taide-esineet.

Mitä voit oppia Kassavirtakaaviosta?

Vauraat ihmiset keskittyvät ostamaan varoja. Keskiluokka keskittyy ostamaan vastuita. Millaisia tuloja kerryttäviä varoja ja menoja lisääviä vastuita sinulla on? Kuinka ne ovat jakautuneet, painuuko vaaka vastuiden puolelle, vai oletko muistanut huomioida myös varat?

Jos haluat laskea tulosi ja menosi sekä vastuusi ja varasi sekä ottaa oman taloutesi vihdoin haltuun, tule mukaan Taitavaksi Rahan Kanssa -live-striimiin 23.-24.5.2020!

Vie Kassavirtakaavio käytäntöön ja ota oma taloutesi haltuun!

Suosittu Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennus koostuu kahdeksasta osiosta, joiden avulla otat oman taloutesi haltuusi. Valmennuksessa tehtävät konkreettiset harjoitukset auttavat sinua ymmärtämään taloutesi tilanteen ja aloittamaan matkan kohti vauraampaa tulevaisuutta.

Taitavaksi Rahan Kanssa -Live-stream 23.-24.5.2020 vain 147€ (ovh. 390€)

Tämän kahden päivän valmennuksen aikana opetan sinulle tavan ajatella ja käsitellä rahaa joka kantaa loppuelämäsi ajan. Emme suosittele sinulle mitään sijoitusinstrumentteja tai jotain muuta outoa.

Opetan ainoastaan sellaisia strategioita, jotka on osoitettu toimivaksi isommalla joukolla ihmisiä. Kun alat hyödyntämään niitä, alat näkemään erilaisia vaihtoehtoja taloustilanteellesi: pääset eroon pikavipeistä tai luottokorttilaskuista, keräät itsellesi mukavan summan rahaa säästöilille, teet ensimmämisen sijoituksen tai ostat ensimmäisen sijoitusasunnon.

Tämä on sinulle helpoin vaihtoehto lähteä tekemään muutosta taloustilanteeseesi, jos haluat yksinkertaisen valmennuksen, jossa keskitytään vain olennaiseen!

Jos löydät itsesi alla olevista kuvauksista, tämä valmennus sopii sinulle!

 • Haluat, että laskut ei enää aiheuta stressin tunnetta ja pystyt maksamaan ne aina samantien
 • Haluat oppia miten lähteä kerryttämään varallisuutta ja sijoittamaan
 • Haluat nukkua yösi hyvin, kun tiedät että taloutesi on hallinnassasi
 • Haluat kerryttää merkittävää varallisuutta ilman, että tarvitsee luopua arjen luksuksesta
 • Haluat turvata eläkepäiviä ilman, että sinun tarvitsee palata enää työelämään vaikka eläkeikä olisi jo lähellä!
 • Haluaisit tietää miten yrittäjänä voi viedä rahatilanteen turvatummaksi
 • Haluat, että sinulla on turvallinen määrä säästöjä
 • Ei enää luottokorttilaskuja, joista tulee paha mieli joka kerta
 • Haluat opettaa myös lapsillesi parempaa rahan käyttöä
 • Haluat voida keskittyä elämässäsi oikeasti tärkeisiin asioihin rahahuoliesi sijaan, kuten terveyteesi, ystäviisi, perheeseesi…

Haluamme valmennukseen mukaan ihmisiä, jotka haluavat tosissaan muutosta. Valmennuksen valmentajat ja osallistujat tukevat sinua ja se auttaa muutoksen kanssa. Silti sinulta tarvitaan halua, vaikka muutos tapahtuu rennosti ja kevyesti.

Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennuksessa, et joudu opettelemaan mitään erikoista, käyttämään aikaa finanssijargonin selvittämiseen tai tekemään muuta turhaa. Opit ainoastaan todistetusti testattuja menetelmiä oman taloustilanteesi kohentamiseksi.

Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennus järjestetään 23.-24.5.2020 poikkeuksellisesti live-striimauksena – voit siis osallistua omalta kotisohvaltasi käsin!

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Taitavaksi Rahan Kanssa -live-striimiin 23.-24.5.2020 nyt erikoishintaan vain 147€ (ovh. 390€ ››

 

Nähdään Taitavaksi Rahan Kanssa -live-striimissä!

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä teksti on alunperin julkaistu blogissamme 7.5.2015. Tekstiä päivitetty 15.5.2020.

Back To Top