skip to Main Content

Mitä sinun tulee tietää Kassavirtakaaviosta vaurastuaksesi

Vaurastuaksesi sinun on kriittistä tietää, missä asennossa taloutesi on tällä hetkellä. Sitä helpottamaan on olemassa loistava työkalu, Robert Kiyosakin yleistämä Kassavirtakaavio. Sen avulla pystyt helposti tarkastelemaan mitä omassa taloudessasi tapahtuu, ja mitkä valinnat vaurastuttavat tai köyhdyttävät meitä.

 

Kassavirtakaavio Tunne Taloutesi kirjasta kuva

 

Kun tiedät, millaiset tulot, menot vastuut ja varat sinulla on, tiedät sijaintisi kartalla. Vain tietämällä nykyisen sijaintisi, voit rakentaa suunnitelman kohti omaa tavoitettasi.

Aiemmassa kirjoituksessa kerrottiin, että vauraat ja köyhät ajattelevat eri rahasta täysin eri tavalla. Kassavirtakaavio paljastaa yhden seikan, jota vauraat tekevät täysin eri tavalla. Sitä ennen kerron, miten kassavirtakaavio toimii. 

Kassavirtakaavio selitetty yksinkertaisesti

Kaavion yläosassa ovat tulot ja menot. Ne kertovat, paljonko rahaa talouteesi tulee sisään ja paljonko lähtee ulos. Kyseessä on siis kuukausittaisen kassavirtasi muodostama henkilökohtainen tuloksesi. Vaurastumisen kannalta on välttämätöntä, että tulos on positiivinen.

Tämä tase-osuus on monelle hankala hahmottaa. Tutummin näitä alakerran kahta osa-aluetta voisi kutsua yhteisellä nimellä omaisuus. Ihmisiltä jää kuitenkin usein huomaamatta, että varojen ja vastuiden välissä on seinä, joka jakaa omaisuuden kahtia. Jako seinän molemmin puolin toimii sillä periaatteella, että vastuista aiheutuu kuluja, varoista taas tuloja.

Esimerkiksi oma asunto, se jossa itse asuu, sijoitetaan yleensä virheellisesti varojen puolelle. Se on kuitenkin vastuu, sillä se aiheuttaa kuluja. Niitä ovat esimerkiksi sähkölaskut, vastikkeet, remonttikulut ja vuokrat tai lainanlyhennykset, eikä sovi unohtaa sitä kummaa tosiasiaa, että keittiöön tarvitaan joka kevät uudet verhot, toisinaan myös verhoihin uusi keittiö.

Yleisesti jaon voi tehdä niin, että mukavat asiat, eli life style, ovat vastuita. Life styleen voivat kuulua asunnon lisäksi vaikkapa kesämökki, vene, auto ja moottoripyörä – kaikki mukavia, mutta kuluja tuottavia. Varat eli sijoitukset ovat puolestaan sellaista omaisuutta, joka kasvattaa tuloja. Sijoittaa voi kahdella tapaa:

  1. Kassavirtaan tai
  2. Arvonnousuun

Kassavirralla tarkoitetaan tuloa, jota saa tasaisesti aina uudelleen. Jos sinulla vaikka on kanala josta myyt munia, saat niistä jatkuvaa kassavirtaa. Jos taas kasvatat kanat mahdollisimman suuriksi ja myyt lihoiksi, on kyseessä arvonnousu. Arvonnousun ongelma on, että sen voi hyödyntää vain kerran: samaa kanaa ei voi laittaa lihoiksi kahdesti.

Monet varat ovat kuitenkin sellaisia, että niistä saa sekä kassavirtaa että arvonnousua. Esimerkiksi hyvältä paikalta valittu sijoitusasunto kasvattaa arvoaan, ja vuokrattuna sen vuokratuloista syntyy kuukausittain kassavirtaa. Sijoitusasunnon lisäksi varoja ovat vaikkapa rahastosäästöt, arvopaperimarkkinoilla tai raaka-aineissa olevat sijoitukset ja taide-esineet.

Mitä voit oppia kassavirtakaaviosta?

Vauraat ihmiset keskittyvät ostamaan varoja. Keskiluokka keskittyy ostamaan vastuita. Millaisia tuloja kerryttäviä varoja ja menoja lisääviä vastuita sinulla on? Kuinka ne ovat jakautuneet, painuuko vaaka vastuiden puolelle, vai oletko muistanut huomioida myös varat?

Jos haluat laskea tulosi ja menosi sekä vastuusi ja varasi, suosittelemme kokeleimaan Varasuunnitelma-työkalua. Se laskee sinulle automaattisesti, miltä varallisuutesi näyttää. Voit tutustua Varasuunnitelmaan täältä

 

 

Back To Top